Wanneer heb jij voor het laatst kennis gemaakt met een vreemde

Oké misschien een vreemde vraag maar kun je deze vraag beantwoorden als je er serieus over nadenkt? En dan bedoel ik niet omdat je bij je baas een nieuwe klant hebt ontmoet. Ik bedoel in je privé leven of binnen je onderneming. Ik bedoel dat je zelf op iemand bent afgestapt om kennis te maken omdat je de persoon beter wilde leren kennen. Wat het zo interessant maakt is dat het nu eens niet draait om de liefde.

Wij waren uitgenodigd op het leuke mensen feest

Daar heb je vast nog nooit van gehoord. Het is ook geen landelijk bekend festijn. Nee het “leuke mensen feest” is een initiatief van twee te gekke schoonzusjes die ik toevallig ken. Dit jaar organiseerden ze voor de tweede keer dit feest waarbij ze gewoon mensen uitnodigden die niet tot hun familie behoorden maar die ze gewoon leuk of gezellig vonden. Mensen die elkaar nog nooit hadden gezien. En ook onze kinderen en partners waren uitgenodigd.

Nu was mijn man die dag bij de Veteranendag in Den Haag dus moesten we praktisch denken. Ik reed vanuit het Noord-Limburgse en mijn man vanuit Den Haag naar Tiel. Dat is mooi halverwege en we ontmoetten elkaar daar zodat we samen naar het feest konden.

Iedereen was gevraagd een hapje voor te bereiden en mee te nemen. De organisatoren verzorgden de drank. Het was een zeer gezellige avond en mijn man plofte al snel op de bank bij enkele andere mannen om het voetballen te analyseren. Hoewel er wel enkele bekenden van de cursus waren die ik volgde, koos ik er voor om iemand aan te spreken die ik niet kende. Wat was het een verrassend gesprek.

Ik realiseerde mij hoe verrassend een verhaal achter de persoon kan zijn

Ik kwam in gesprek met een hele mooie getinte vrouw die van origine uit Portugal kwam. Haar energieke zoontje rende in het rond en sprong zwembad in en uit. Voordat we het wisten hadden we het over kinderen, werk, en ouderenzorg. En jeetje wat zaten we op een lijn. Als wij samen een bedrijf zouden starten was het snel gepiept. De ouderen zouden er blij mee zijn want wij zouden ze gaan amuseren en samen brengen met de kleine kinderen uit de laagste groepen. De kinderen mochten de ouderen schminken en andersom.

Wat een plezier zou dat voor iedereen zijn. Ideeën vlogen over en weer en zowel jong als oud zou de middag van zijn leven hebben. We wisten het zeker! Zo moeilijk hoeft het toch helemaal niet te zijn? En daar kwamen dan ook de onmogelijke gedachten van onze regering om de hoek kijken. Als wij burgers het eens zelf zouden doen zou het er heel anders uit zien. Maar de werkelijkheid is anders.

Nou praat ik wel vaker met een vreemde maar dit gesprek had een andere lading. Eentje waar ik veel verder over na dacht. En dat komt door de titel van de avond. “Het leuke mensen feest”. Het ontmoeten en luisteren naar iemand die je voorheen nog niet kende. Wat een schat aan informatie kun je er uit halen als je echt in verbinding staat met een ander. Zowel zakelijk als  in vrienden voor het leven. Of gewoon gezellig voor een avond. Een soort onenight stand zonder seks.

Deze mevrouw, de volgende keer moet ik beter trainen op namen, kom ik misschien wel nooit meer tegen. Ze had ook geen social media wat ik ook wel kan waarderen. Er zijn nog altijd mensen die dat continue gezoem kunnen missen als kiespijn en voor de rust kiezen.

Hoe schat jij de waarde van nieuwe connecties in

Ga jij de volgende keer als je naar een feest gaat bij je oude vertrouwde groepje zitten of ga je eens een gesprek aan met een vreemde? Het klinkt als zo’n BucketList punt: “ga elke dag in gesprek met een vreemde”. Maar er zit wel waarheid in deze quote.

Want ik ben er van overtuigt dat als je elke dag een praatje maakt met iemand die je niet kent, je er op het einde van het jaar, een immense vriendenkring bij hebt. En zowel zakelijk als privé kan dat een grote aanwinst zijn.

Ik kijk de volgende keer anders aan tegen een avondje uit of die saaie verjaardag en ga in gesprek met iemand met een nieuw verhaal.

Vijftigenik