DURVEN VRAGEN. Ik denk dat dit de meest onderschatte tool is voor het verkrijgen van succes. Hoe vaak komt het niet voor dat we iets willen en meteen een hoop beren op de weg zien. Hoe vaak komt het voor dat we iets willen en denken dat we het niet kunnen, het niet het goede moment is of welke andere reden er dan ook opduikt. Angst is de hoofdrolspeler in dit theater waardoor jouw publiek nooit een mooie voorstelling van jou te zien krijgt. Je komt niet eens toe aan de repetitie. Durf te vragen en de wereld ligt aan je voeten.

En toen liep Louis van Gaal langs

Wij hadden een nachtje Noordwijk gepland en kwamen via het strand uit bij Huis ter Duin. Ja, we wisten dat dit een zeer mooie locatie was voor een kopje koffie en wilden daar wel eens even van genieten. En toen liep Louis van Gaal voorbij. Ik wist dat ik een artikel ging schrijven over het niet durven vragen van wat we willen en kon mijzelf meteen testen. Het doel was een foto met Louis. Hij liep naar het uiteinde van de ruimte en nam plaats aan een tafeltje. Het leek bijna een strategische locatie omdat hij direct het gehele veld, ik bedoel ruimte kon overzien. En dat maakte het dus zo lastig om op hem af te stappen. Wij moesten het gehele veld over en alle spelers voorbij om bij de trainer te komen.

Waar we eerst nog dachten om hem te vragen begon de angst te overheersen.

Hij was in gesprek en zou het misschien zeer onbeschoft vinden dat ik hem stoorde. Je moet die mensen toch niet altijd lastig vallen want dat gebeurt al zo vaak. Wat zouden de andere mensen in de ruimte er wel niet van vinden als wij dat zouden vragen en hem zouden storen? En met Louis weet je het nooit. Kortom, zoveel beren op de weg!. In ieder geval ijsberen want dat deed ik in de lobby. Martin was al afgehaakt maar ik wilde niet opgeven. Niet dat ik zo’n foto boven mijn bed zou hangen en hoewel ik wel zeer veel respect voor hem heb ben ik geen fan. Maar als ik mensen wil leren dat vragen én het pakken van je kansen als ze zich voordoen zo belangrijk is, moet ik het wel eerst zelf doen. Hoe langer ik wachtte hoe banger ik werd. Zo werkt angst dus. Je word zenuwachtig en je hartslag verhoogd. Je bouwt het op. Ik was er niet klaar voor maar liep toch door de zeer sjieke entourage op mijn doel af. Oogkleppen op en de mensen die links en rechts zaten negerend.

Durf te vragen

Meneer van Gaal, Sorry dat ik u stoor. Ik maak een artikel voor mijn blog voor vrouwen boven de vijftig en het artikel gaat over het durven vragen en recht op je doel af gaan. Nou bent u iemand die recht op zijn doel af gaat en ik vind het heel eng om te vragen maar zou ik met u op de foto mogen?

Mijn hart ging tekeer maar ik had het gedaan. En ik had mij voorgenomen om bij afwijzing hem netjes te bedanken, sorry voor de storing en een hele fijne dag te wensen. Het was niet nodig. Halverwege mijn verhaal was hij al om. Hij stond op en nam plaats voor de kerstboom. “Zullen we hem hier maken?” vroeg hij.

Ik was helemaal verrast. Hij was zo aardig. Maar waarom zou hij dat niet zijn? Dat was een vooroordeel dat ik uit de beelden had gehaald die ik van hem ken als hij tegen journalisten praat.

Van nature willen mensen altijd helpen. Als je dan jouw angsten toe durft te geven wil ook wel eens helpen. Want mensen willen je altijd geruststellen en aangeven dat je niet bang hoeft te zijn. Tenslotte had ik niets verloren als hij nee had gezegd. Ik had nog net zoveel als voor die tijd.

Ik rende zo blij als een kind over het strand en maakte een vreugdesprongetje. Ik had een foto met Louis van Gaal!

Nee heb je, ja kun je krijgen.

Dat weten kinderen het beste.

Die denken niet, die vragen gewoon

Vijftigenik