Je wilt iets in je leven maar je twijfelt of het mogelijk is. Heb jij jezelf die vraag wel eens gesteld? Wat is er nog meer mogelijk? Is er een manier om mijn dromen waar te maken? Om antwoorden op deze vragen te krijgen zul je echt op onderzoek uit moeten gaan.

Als Sherlock Holmes een moord moest oplossen keek hij naar links, rechts, achter, voor en onder het tapijt. Hij sprak een ieder die in de buurt was geweest van het plaats delict. Hij had echt alle mogelijkheden voorbij laten komen voordat hij het antwoord had. In zijn situatie moest dat ook wel want er kon zo maar iemand onschuldig levenslang achter de tralies verdwijnen. Hij kon het zich niet veroorloven ook maar één mogelijkheid over het hoofd te zien.

Ben jij het waard om jezelf óók zo serieus te nemen?

Is het antwoord op deze vraag JA dan is het moment gekomen om jouw eigen onderzoek te starten en alle mogelijkheden de revue te laten passeren. Want alleen zo voorkom je dat jouw droom achter de tralies verdwijnt en er iemand anders met jouw sleutel vandoor gaat.

Your time is limited

Don’t waste it living someone else’s life

Steve Jobs

Op mijn 19e moest ik er op uit. Ik wilde op avontuur en de reis zou naar Nieuw-Zeeland gaan. In die tijd werd er nog niet zo veel gereisd op mijn leeftijd. Er was nog niet bij iedereen internet in huis en geen mobiele telefoon. Het onderzoek vond dus op een andere manier plaats. Met behulp van de bibliotheek en reisbureaus bijvoorbeeld

Voordat de 3 maanden werkelijkheid konden worden moest er geld komen. En een plan. Ik ging werken en ondertussen onderzocht ik de mogelijkheden. Alleen naar de andere kant van de wereld is wel heel erg spannend en er kwamen steeds meer vragen. Is het veilig? Welke papieren heb ik nodig? Wat moet er in mijn rugzak? Heb ik inentingen nodig? Moet ik daar nog werken om aan geld te komen? Mag ik er wel werken? Etc.

Alle antwoorden werden ingevuld zodat ik genoeg zelfvertrouwen had om mijn eigen startsein te geven.

Het onderzoek voor mijn reis naar Nieuw zeeland op mijn 19e

 

Wie ben ik: Kan of durf ik het wel? Ik was niet bang aangelegd, avontuurlijk, verantwoordelijk en english speaking.

Wat wil ik: Een onvergetelijke ervaring die weinig mensen op die leeftijd hadden

Wat kan ik: Ik was jong, veelzijdig en een aanpakker.

Wie ken ik: Na wat onderzoek in mijn netwerk kwam ik in contact met Doug, een tuinder

Toen alle praktische en technische zaken duidelijk waren verdween de laatste onzekerheid en kon ik de stap zetten om mijn droom te verwezenlijken.

Inmiddels was mijn vader overleden en mijn moeder vond het wel cool om mee te gaan op dit avontuur. We gingen dus samen 3 maanden naar het verre Nieuw-Zeeland. Werkten 6 weken bij Doug Simpson in Nelson en liftten de andere 6 weken. Op deze manier konden we het hele eiland zien en geweldige ervaringen op doen. Onze tussenstops bestonden uit Singapore, Bangkok en de Malediven.

En hemel, wat was het mooi allemaal!

Met goed onderzoek en een stappenplan kon ik als 19 jarige mijn “Wat wil ik: een onvergetelijke ervaring” van mijn BucketList afstrepen.

Tegenwoordig is het bijna vanzelfsprekend dat jongeren op reis gaan maar toen ik 19 was, was ik echt een van de weinigen. Ze kunnen nu op elke hoek van de straat even hun eigen mobiel checken om te kijken wat een vliegticket kost of hoe het weer is aan de Costa Blanca. Ik was afhankelijk van een hele dure telefoonlijn (niet mobiel) en het contact met mijn vriendje ging heeeel langzaaaam via de post. 7 dagen wachten op een brief en de spanning van het open maken tegenover nu elke 5 seconden een appje en je weet via de smiley of bij hem de zon schijnt of dat het onweert.

Hoe Start je jouw onderzoek op weg naar een nieuwe toekomst

Wat wil jij en wat zijn jouw mogelijkheden. Heb je die wel eens echt onderzocht of vind je het eng? Hier heb je een stappenplan.

1.      Welke stap kun je als 1e zetten, hoe klein deze ook is?

2.      Zie je onderzoek als een avontuur op weg naar iets dat perfect bij jou past

3.      Zet de voor- en nadelen op een rij

4.      Laat het ontbreken van geld om je plannen uit te werken nooit in de weg staan

5.      Wie kan jou helpen om de volgende stap te zetten

6.      Welke capaciteiten bezit je die passen in jouw droom

7.      Laat gedachten en gevoelens gewoon “zijn” en onderzoek ze

8.      Zoek ook buiten je comfort zone

 

Als je deze zoektocht begint betekent dat nog niet dat je iets moet doen met je plannen. Je zou bij stap één kunnen beginnen om af te tasten of je wel in de goede hoek zit. Praat met iemand die heeft wat jij wilt of doet wat jij wilt doen. Lees een boek van iemand die de weg al heeft bewandeld. Wie is jouw voorbeeld?

Onderzoek jouw mogelijkheden alsof jouw leven er van af hangt.

En als het echt niet lukt, dan bel je Sherlock Holmes!

 

Vijftigenik